CARIERE ĪN CIBERNETICĂ ECONOMICĂ

 

            Absolventii specializarii de Cibernetica Economica au fost īntotdeauna deosebit de apreciati pentru pregatirea lor care īmbina, īntr-un mod fericit, cunostintele economice temeinice cu cele de matematica si calculatoare.

Cibernetica economica trebuie deci, interpretata ca un domeniu interdisciplinar, definit ca o reuniune de cunostinte din stiintele economice, de matematica, statistica si informatica aplicata,, realizāndu-se astfel un mod de abordare al economiei diferit de acceptiunea clasica.

Importanta acestei specializari rezulta din valoarea profesionala a absolventului, care consta īn abilitatea de a aborda stiintific orice domeniu al economicului si socialului, īn deschiderea profesionala, precum si īn independenta si flexibilitatea sa īn toata viata activa.

Noile conditii economice, īn care pe primul plan a trecut competenta profesionala si posibilitatea de adaptare rapida la modificarile continue care au loc, au aratat faptul ca absolventii acestei specializari au capacitatea de a lucra īntr-un numar mare de domenii economice īncepā nd de la nivelul firmelor si pā na la cel al economiei nationale. Astfel, ei sunt solicitati īn banci, societati de asigurare, servicii functionale ale firmelor, agentii guvernamentale, organisme de sinteza si nu īn ultimul rānd īn cercetarea stiintifica si īn īnvatamnānt.

Ei au fost acceptati cu usurinta la diferite programe de masterat sau doctorat īn tara si īn stainatate, iar efortul de adaptare a fost minim.

            Unii dintre absolventiii nostri au dovedit initiativa, dezvoltā nd afaceri proprii īn domeniul productiei si comercial, dar si īn cel al consultantei si analizei financiare īnregistrānd rezultate foarte bune.

            Aceste argumente au menirea de a sublinia ca absolventul sectiei de Cibernetica Economica are o pregatire sistemica iar prin cunostintele dobāndite īn facultate, are capacitatea de a analiza logic sistemele economice complexe si de oferi solutii eficiente pentru conducerea strategica si tactica a acestora. Din aceste considerente, denumirea de economist – analist de sistem a meseriei noastre este cea mai potrivita.

            Exista motive sa afirmam ca s-a creat o "marca" a facultatii care are ca feed-back o cerere sustinuta de absolventi ai acestei specializari.

            Credem ca economia de piata, cu exigentele ei, a oferit si va oferi si īn continuare o multitudine de oportunitati tinerilor pregatiti de facultatea noastra de specializarea Cibernetica Economica tocmai datorita complexitatii si varietatii cunostintelor oferite, a legaturi permanente dintre acestea si realitatea economica.

 

Pagina principala